Blogg

5 saker att göra i Hässleholm på sommaren

25 jun 2018

Järnvägen har spelat en stor roll för skånska Hässleholm som redan 1865 blev en viktig järnvägsknut. Här listar vi fem förslag på saker att göra i Hässleholm i sommar.

Hovdala Slott

Hovdala Slott spelade en betydande roll där det på 1600-talet låg i gränslandet mellan Sverige och Danmark vilka då låg i krig. Från 1665 fram till 1981 beboddes slottet av släkten Ehrenborg. Här anordnas flera olika visningar. Visning av Ehrenborgska våningen äger rum från tisdag till söndag kl. 14.00. Under några tillfällen under sommaren anordnas en särskild vandring genom det som en gång i tiden var en by som låg i anslutning till slottet. En tredje vandring handlar om de förändringar som skedde under 1600-talet. Slutligen finns det möjlighet att få en guidad tur i den vackra slottsparken och trädgården om man ringer och bokar i förväg.

Tykarpsgrottan

Tolv meter under marken ligger Tykarpsgrottan som egentligen är en gammal kalkstensgruva. Här började pigor och drängar att bryta kalksten för hand på 1700-talet, en aktivitet som fortgick fram tills slutet av 1800-talet. I dag kvarstår en labyrint av gångar och passager genom berget som man kan besöka med hjälp av en guide. Turerna avgår var 45:e minut. Kuriosa: scener ur Ronja Rövardotter har spelats in här! Här finns även presentbutik och ett café.

Fladdermussafari

Under sommaren anordnas fladdermusvandringar på Hovdala slott. Hela 16 av de 19 fladdermussorter som påfunnits i Sverige finns på detta slott. Vid tre tillfällen per månad under juli till september guidar Stefan Viktorsson genom slottsområdet i skymning och mörker. Här får du möjlighet att höra berättelser om fladdermössen och deras liv, vad de äter, hur de kan se i mörker och var de bor osv. Vandringen kostar 150 kronor och i priset ingår en enkel fika. Betalning med kort, Swish eller kontant. Gratis för barn i sällskap av vuxen.

Upptäck Hässleholm genom en miniatyrjärnväg

Upplev Hässleholm med omgivningar i miniatyrformat! Den 1500 meter långa modelljärnvägen erbjuder fina inblickar i allt vad som finns och har funnits i denna stad. Genom att trycka på knappar längs spåret kan man få olika saker att hända. Oavsett om du är järnvägsentusiast, gillar modeller, är barn eller helt enkelt är nyfiken på att uppleva något nytt kan detta varmt rekommenderas. En del rekommenderar rent av att man tar två varv genom anläggningen då det finns så många roliga detaljer som man annars lätt missar. Ett prisvärt café ligger i anslutning till utställningen.

Libanesiska smårätter

Smaka på en mängd olika små Libanesiska rätter på det omåttligt populära lilla Café Naomi. Gästfrihet, snabb service och spännande, färgsprakande smakupplevelser till en rimlig kostnad är receptet.